flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо впровадження ЄСІТС

15 березня 2018, 12:08

                                 СУДИ УКРАЇНИ ПЕРЕХОДЯТЬ НА ЕЛЕКТРОННЕ СПІЛКУВАННЯ

            

            Інформаційні технології - ключовий інструмент реалізації Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів для поліпшення доступу до правосуддя, підвищення ефективності судів та управління судовими справами.
            Електронний суд - комплексне поняття, і для українського суспільства не нове.  Ще до набрання чинності новими редакціями процесуальних кодексів в Україні вже діяли окремі елементи системи «Електронного суду». Зокрема, це сплата судового збору online, отримання інформації про етапи проходження справи в суді за допомогою офіційного веб-порталу «Судова влада України», можливість одержання судових повісток за допомогою SMS-інформування, а копій судових рішень - електронною поштою, доступ до текстів судових рішень через Єдиний державний реєстр судових рішень, online-трансляція судових засідань, проведення відеоконференцій між судами.

            Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (далі ЄСІТС) - один з елементів електронного урядування, спосіб організації судової̈ влади за допомогою інформаційних мереж, що забезпечує функціонування органів судової влади в режимі реального часу і робить звернення до них максимально простим і доступним для громадян, юридичних осіб, неурядових організацій, а  це і ведення електронного діловодства, у тому числі рух  електронних документів (далі ЕД) у межах відповідних органів та установ та між ними, реєстрацію вхідних і вихідних документів та етапи руху ЕД і централізоване зберігання процесуальних, інших документів та відповідної інформації в єдиній базі даних, захищене зберігання, автоматизовану аналітичну і статистичну обробку інформації, збереження справ та інших документів в електронному архіві, обмін (надсилання, отримання, спільна робота) документами та інформацією в електронній формі між судами, іншими органами та установами системи правосуддя, учасниками судового процесу, а також проведення відеоконференції в режимі реального часу, автоматизацію роботи судів, інших органів та установ системи правосуддя, формування і ведення суддівського досьє, досьє кандидата на посаду судді в електронній формі, віддалений доступ користувачів  ЄСІТС до будь-якої інформації, що в ній зберігається в електронній формі відповідно до диференційованих прав доступу, визначення судді (судді-доповідача) для розгляду конкретної справи у порядку, визначеному процесуальним законом, добір присяжних, аудіо- та відеофіксацію судових засідань,   трансляцію в мережі Інтернет у порядку, визначеному законом, ведення Єдиного державного реєстру судових рішень (ЄДРСР), можливість автоматизованої взаємодії ЄСІТС з іншими автоматизованими, інформаційними, інформаційно-телекомунікаційними системами органів та установ системи правосуддя, органів правопорядку, Міністерства юстиції України та підпорядкованих йому органів та установ та інші функції.

           Загальними завданнями впровадження електронного судочинства є оптимізація і прискорення провадження судочинства в Україні за рахунок надання максимальної прозорості і відкритості для суспільства системі судочинства в Україні,  надання суспільству дієвого механізму контролю за судовою владою, не порушуючи при цьому судову незалежність, запобігання виникненню корупційних ризиків у судовій системі, зловживанню правом на суд окремими юридичними та фізичними особами, автоматизації рутинних процесів судочинства, повного переходу на електронні версії документів в судовому провадженні, оцифрування наявних судових архівів, забезпечення швидкого доступу користувачів системи до інформації з врахуванням прав доступу, забезпечення процесуальної дисципліни (процесуальний контроль), однакового застосування судами практик організації судових проваджень, систематизація роботи судді і формування практики судочинства.

          Впроваджувана система  містить наступні процесуальні інструменти електронного правосуддя та відповідає таким основним принципам:

  • розмежування комунікації між учасником справи та судом за наступним принципом: учасники, що мають офіційну електронну адресу (зареєстрували власний “електронний кабінет” в Судовій хмарі) направляють та отримують від суду інформацію та документи виключно в електронній формі, а інші особи – в паперовій;
  • можливість подати до суду або до інших органів судової влади документи, довіреності, ордери, письмові та електронні докази цілком в електронній формі за допомогою мережі інтернет;
  • можливість приймати участь у судовому засіданні дистанційно в режимі відеоконференцзв’язку за допомогою комп’ютера із надійним підключенням до мережі та web-камерою;
  • відеофіксація судових засідань та їх обов’язкова трансляція в мережі Internet у всіх випадках, передбачених законом;
  • формування судових справ виключно в електронній формі. Окремі документи, які суд отримує в паперовому вигляді невідкладно переводяться у електронну форму та зберігаються у додатку до справи;
  • цілодобовий дистанційний доступ користувача до всіх матеріалів всіх судових справ, в яких він приймав участь;
  • судові рішення та виконавчі документи видаються та використовуються в електронній формі. Їх паперові примірники, що надаються учасникам справи не засвідчуються судом, але обов’язково містять свою веб-адресу у відповідному державному реєстрі;
  • загальна схема електронного судочинства передбачає роботу суддів з електронними судовими справами замість роботи з справами в паперовому форматі. Електронні судові справи формуються автоматично в ЄСІТС. Всі процесуальні документи, отримані судом від учасників процесу в паперовій формі зберігаються в додатку до справи в суді першої інстанції;
  • доступ до електронної судової справи мають лише особи, що мають відповідні повноваження. Судді (члени колегії суддів), що слухають справу отримують такий доступ автоматично, на підставі електронного документу про автоматизований розподіл судових справ. Повноваження особи - учасника провадження перевіряються секретарем, шляхом опрацювання електронної копії паперового документ ( ЕКПД), що містить відповідну інформацію. Після чого секретар присвоює особі статус у справі, відповідно до якого він отримує роль у ЄСІТС;
  • передбачається участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Встановлено два види такої участі - поза приміщенням суду та в приміщенні суду;
  • сторони при проведенні судового засідання в режимі відеоконференції можуть надавати докази, письмові пояснення тощо через власний ПК у формі електронного документу.

          "Електронний суд" забезпечує обмін (надсилання, отримання, спільна робота) документами та інформацією в електронній формі між судами та учасниками судового процесу, визначає порядок подання учасниками судового процесу до суду документів в електронній формі, а також надсилання судом таким учасникам процесуальних документів в електронній формі, та функціонує в порядку визначеному Тимчасовим регламентом обміну електронними документами між судами та учасниками судового процесу, кримінального провадження, затвердженого наказом ДСА від 23 березня 2017 року № 367 (зі змінами) та Тимчасовим регламентом надсилання судом електронних документів учасникам судового процесу, кримінального провадження, затвердженого наказом ДСА України від 7 листопада 2016 року №  227. 

Адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб'єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов'язковому порядку.

Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС у добровільному порядку.

Особам, які зареєстрували офіційні електронні адреси в ЄСІТС, суд вручає будь-які документи у справах, в яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення на офіційні електронні адреси таких осіб, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в ЄСІТС, можуть подати процесуальні, інші документи, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС, з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронний цифровий підпис".

Документи в електронному вигляді можуть бути надіслані Користувачу на створені таким Користувачем електронні адреси  лише після реєстрації Користувача.

Учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду та поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов'язковою.

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису.

Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв'язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Використовувані судом і учасниками судового процесу технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, а також інформаційну безпеку. Учасникам судового процесу має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, здійснювати інші процесуальні права та обов'язки.

Відеоконференція, у якій беруть участь учасники справи, фіксується судом, який розглядає справу, за допомогою технічних засобів відео- та звукозапису. Відео- та звукозапис відеоконференції зберігається в матеріалах справи.

Суд під час судового розгляду справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу.

Надсилання SMS-повідомлень учасникам судового процесу забезпечує можливість суду здійснювати виклик учасників справи в судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії у порядку визначеному нормами чинного процесуального законодавства України. За наявності відповідної письмової заяви учасника судової справи та технічної можливості, повідомлення про призначення справи до розгляду та про дату, час і місце проведення судового засідання чи проведення відповідної процесуальної дії може здійснюватися судом з використанням засобів мобільного зв'язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, шляхом надсилання такому учаснику справи текстових повідомлень із зазначенням веб-адреси відповідної ухвали в  Єдиному Державному Реєстрі Судових рішень (далі ЄДРСР).

Суд викликає або повідомляє експерта, перекладача, спеціаліста, а у випадках термінової необхідності також учасників справи телефонограмою, телеграмою, засобами факсимільного зв'язку, електронною поштою або повідомленням через інші засоби зв'язку (зокрема мобільного), які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику.

Інформаційний веб-портал "Судова влада України" - є системою для оприлюднення основної публічної інформації про діяльність ОСП України відповідно до вимог законів України "Про судоустрій і статус суддів", "Про доступ до публічної інформації", "Про звернення громадян" та інші.

Основними завданнями веб-порталу "Судова влада України" є надання можливості державним органам, органам місцевого самоврядування, юридичним, фізичним та фізичним особам-підприємцям отримувати інформацію про діяльність органів судової влади України, суд, який розглядає справу, учасників справи та предмет позову, дату надходження позовної заяви (скарги) або будь-якої іншої заяви або клопотання у справі, у тому числі особу, яка подала таку заяву, вжиті заходи забезпечення позову та (або) докази, стадії розгляду справи, місце, дату і час судового засідання, рух справи з одного суду до іншого, довідкову інформацію та іншу публічну інформацію, відомості із відкритих реєстрів судової влади України, онлайн трансляції судових засідань, можливість сплати судового збору, штрафу тощо.

На своєму веб-сайті суд розміщує ухвалу про відкриття провадження у справі про відшкодування збитків, заподіяних юридичній особі її посадовою особою, та про визнання торговельної марки (знака для товарів і послуг) добре відомою, та інформацію про відкладення розгляду справи або оголошення перерви в засіданні, а на єдиній веб-сторінці суд зазначає дату оприлюднення, номер справи, найменування та адресу суду, ціну позову, найменування (ім'я) позивача, його місцезнаходження та ідентифікаційний код, найменування (ім'я) інших учасників справи.

На веб-сайтах судів розміщуються оголошення про виклик до суду відповідача, третьої особи, свідка, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи яких невідоме. 

ЄСІТС починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацію України в газеті "Голос України" та на веб-порталі "Судова влада України" оголошення про створення та забезпечення функціонування ЄСІТС.

             Державні органи, органи місцевого самоврядування, суб'єкти господарювання державного та комунального сектору економіки, адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти зобов'язані зареєструватися в ЄСІТС не пізніше 30 днів з дня початку її функціонування.

 

 

                                                                                                                                                                                        В.Селедцова
                                                                                                                                                                                 керівник апарату
                                                                                                                                                              Яготинського районного суду