flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДО УВАГИ ПРИСЯЖНИХ!

12 квітня 2018, 16:51

                                                                             ДО УВАГИ ПРИСЯЖНИХ !

Відповідно до статті 63 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» присяжним є особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя.

Відповідно до частини 4 статті 64 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» список присяжних затверджується на три роки і переглядається в разі необхідності для заміни осіб, які вибули зі списку, за поданням територіального управління Державної судової адміністрації України.

Відповідно до частини 1 статті 67 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суд залучає присяжних до здійснення правосуддя у порядку черговості на строк не більше одного місяці на рік, крім випадків, коли продовження цього строку зумовлено необхідністю закінчення розгляду справи, розпочатої за їх участю.

Присяжному за час виконання ним обов'язків у суді виплачується винагорода, розрахована виходячи з посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу.

Виплата винагороди присяжному за час виконання ним обов'язків у суді здійснюється територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Київській області за рахунок коштів бюджетної програми на здійснення правосуддя на підставі письмової заяви присяжного.

До заяви присяжний додає копії паспорта громадянина України та облікової картки платника податків.

Перерахування коштів здійснюється на відкритий банком рахунок, вказаний у заяві присяжного.

Територіальне управління Державної судової адміністрації України не пізніше наступного робочого дня після отримання заяви присяжного звертається до відповідного суду для отримання підтвердження виконання присяжним обов'язків у суді.

Суд не пізніше трьох робочих днів з дня отримання звернення територіального управління Державної судової адміністрації України надає довідку, підписану головуючим суддею у справі за участю присяжного, про виконання/невиконання присяжним обов’язків у суді із зазначенням фактично відпрацьованого часу на підставі табелю обліку робочого часу.

Територіальне управління Державної судової адміністрації України протягом п'яти робочих днів після отримання від суду підтвердження виконання присяжним обов'язків у суді здійснює перерахування коштів на користь присяжного через відповідні органи Державної казначейської служби України.

Відповідно до підпункту «г» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» (далі - Закон) суб»єктами, на яких поширюється дія Закону, зокрема, є присяжні (під час виконання ними обов»язків у суді).

Враховуючи викладене, виникає необхідність подати щорічну декларацію за рік, у якому особа фактично виконувала обов»язки присяжного (тобто, якщо особа фактично виконувала обов»язки присяжного в 2017 році, то в 2018 році повинна подати щорічну декларацію за 2017 рік).